fbpx

Europees alarmnummer 112


Europees alarmnummer 112

Het Europese alarmnummer 112 geldt in vijftig Europese landen als dé manier om de hulpdiensten in te schakelen. Zowel de plaatselijke politie als de brandweer en/of medische diensten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week gratis bereikbaar. Het nummer is actief in tientallen Europese landen (binnen én buiten de EU) en is zowel met de mobiele telefoon als de vaste lijn te bereiken.

Vanuit de Europese Commissie is in 2010 de campagne ‘Jouw leven, jouw nummer’ gestart om de bekendheid van het Europese alarmnummer 112 te vergroten. Als onderdeel van de campagne heeft de Europese Commissie een Europese 112-dag in het leven geroepen.

Volgens een Eurobarometer uit februari 2013 was echter slechts 39 procent van de actieve reizigers binnen de EU en 23 procent van alle Europeanen op de hoogte van het nummer. In Nederland lag dit gemiddelde aanzienlijk hoger (47 procent van alle Nederlanders kent het Europese alarmnummer). Jaarlijks wordt op 11 februari de bekendheid van 112 onder de bevolking door de Europese lidstaten geëvalueerd.

Delen

 

Inhoud

1.

Landen waarin 112 als alarmnummer geldt

In ruim vijftig Europese landen geldt 112 als het nationale alarmnummer. In deze landen kan de beller, naast de landstaal, in het Engels en soms ook Frans zijn/haar verhaal doen. Spreekt de beller geen van deze talen, dan kan in sommige landen een beroep worden gedaan op tolkendiensten.

112 is zowel met de mobiele telefoon als met de vaste lijn gratis te bereiken in de volgende landen:

Albanië

Andorra

België

Bosnië-Herzegovina

Bulgarije

Cyprus

Denemarken

Duitsland

Eiland Man

Estland

Faeröer Eilanden

Finland

Frankrijk

Georgië

Gibraltar

Griekenland

Hongarije

Ierland

IJsland

Italië

Kosovo

Kroatië

Letland

Liechtenstein

Litouwen

Luxemburg

Macedonië

Malta

Moldavië

Monaco

Montenegro

Nederland

Noorwegen

Oekraïne

Oostenrijk

Polen

Portugal

Roemenië

Rusland

San Marino

Servië

Slovenië

Slowakije

Spanje

Tsjechië

Turkije

Vaticaanstad

Verenigd Koninkrijk*

Wit-Rusland

Zweden

Zwitserland

 
 • Onder het Verenigd Koninkrijk vallen Engeland, Wales, Schotland en Noord-Ierland.

In veel andere landen wordt iemand die het Europese alarmnummer 112 met een mobiele telefoon belt, automatisch doorverbonden naar het nationale alarmnummer.

2.

112 eCall

Nieuwe auto’s binnen de EU moeten vanaf 31 maart 2018 worden voorzien van een eCall-systeem voor noodnummers. Dit houdt in dat het eCall-systeem automatisch contact legt met het alarmnummer 112 in geval van een ernstig ongeval binnen de EU. Het systeem geeft dan direct alle gegevens van de auto door, waaronder de huidige locatie, zodat hulp zo snel en effectief mogelijk verleend kan worden. Naar schatting zal de responstijd in de stedelijke gebieden 40 procent en op het platteland 50 procent korter zijn dan voorheen. Dit moet er voor zorgen dat het aantal verkeersdoden en het aantal slachtoffers met ernstige verwondingen vermindert met 4 tot 6 procent.

In december 2014 werden het Europees Parlement en de Raad het met elkaar eens over de regels die gelden voor het systeem. Het systeem moet toegankelijk en gratis zijn voor alle gebruikers en er mogen geen persoonlijke gegevens tussen eCall en derden worden uitgewisseld.

Op 2 maart 2015 stemde de Raad in met het voorstel van de Europese Commissie; op 28 april 2015 volgde het Europees Parlement.

3.

Andere Europese noodnummers

Naast het Europese alarmnummer 112 bestaan er nog meer algemene noodnummers binnen de Europese Unie.

 • – 
  116006: voor personen die in één van de EU-landen slachtoffer zijn geworden van criminaliteit, en informatie willen over hun rechten en plichten, politieprocedures, verzekeringen en rechterlijke instanties
 • – 
  116117: voor vragen over niet-spoedeisende medische hulp
 • – 
  116000: voor vermiste kinderen
 • – 
  116111: voor kinderen die hulp zoeken
 • – 
  116123: voor psychische bijstand

4.

Meer informatie